MODALITĂȚILE DE DESFACERE A CASATORIEI

Cabinetul avocatului Andrei Tarîța > Articole > Drept > MODALITĂȚILE DE DESFACERE A CASATORIEI

Deși se spune că căsătoriile se fac în ceruri, iar o femeie și un bărbat sunt create unul pentru celălalt, uneori se întâmplă ca relația dintre soți să se prăbușească și se ajunge la decizia de a divorța (desface căsătoria). Codul familiei stabilește trei modalități de desfacere a căsătoriei:

  • de către organele stare civilă,
  • de către notar,
  • de către instanța de judecată.

Divorțul prin intermediul organelor stare civilă și notarului sunt considerate cât se poate de simple, spre deosebire de desfacerea judiciară a căsătoriei. Legiuitorul reglementează divorțul și procedura de divorț în funcție de o serie de circumstanțe. Care sunt ele ?

I. Desfacerea căsătoriei de către organele stare civilă

Desfacerea căsătoriei de către organele stare civilă se realizează în următoarele cazuri:

  1. În baza acordului comun al soţilor, în cazurile în care între aceştia nu există neînţelegeri referitoare la partajul proprietăţii comune în devălmăşie, la întreţinerea, educaţia şi domiciliul copiilor minori comuni sau la întreţinerea unuia dintre soţi. În cazul în care nu au copii minori comuni, în declaraţia comună de divorţ, soţii vor confirma că nu au copii minori comuni.
  2. La cererea unuia dintre soţi, dacă celălalt soţ:
    • este supus unei măsuri de ocrotire judiciare;
    • a fost declarat dispărut;
    • a fost condamnat la privaţiune de libertate pe un termen mai mare de 3 ani.

Dacă unul dintre soți este supus unei măsuri de ocrotire judiciare, a fost declarat dispărut sau a fost condamnat la privaţiune de libertate pe un termen mai mare de 3 ani, celălalt soț la depunerea cererii de desfacere a căsătoriei va anexa hotărârea (sentinţa) instanţei judecătoreşti, precum şi certificatul de căsătorie (dacă solicitantul îl are în posesie).

Organul  stare civilă  va comunica, în termen de 3 zile, persoanei însărcinate cu ocrotirea soţului în privinţa căruia a fost instituită o măsură de ocrotire judiciară, tutorelui averii soţului declarat dispărut (iar în cazul cînd nu este numit tutorele – autorităţii tutelare) sau soţului care îşi ispăşeşte pedeapsa despre declaraţia de divorţ înaintată şi data stabilită pentru înregistrarea divorţului. În cazul în care răspunsul nu va urma din motive de neglijare a demersului, organul stare civilă  va înregistra divorţul la data stabilită.

Prezența șoților la desfacerea căsătoriei. Divorţul se înregistrează în prezenţa ambilor sau a unuia dintre soţi, la expirarea termenului de o lună de la data depunerii declaraţiei. Dacă unul dintre soţi se află în imposibilitate de a se prezenta personal la organul  stare civilă  pentru a depune declaraţia de divorţ, dorinţa acestuia poate fi expusă într-o declaraţie separată autentificată notarial. Absenţa nemotivată a unuia dintre ei la înregistrarea divorţului nu împiedică desfacerea căsătoriei.

Locul înregistrării divorţului. Înregistrarea divorţului are loc la organul stare civilă în a cărui rază teritorială îşi au domiciliul ambii sau unul dintre soţi ori la organul stare civilă unde a fost înregistrată căsătoria.

II. Desfacerea căsătoriei de către notar

Desfacerea căsătoriei de către notar se efectuiază doar în baza acordului ambilor soţi.

Cererea de desfacere a căsătoriei se întocmeşte în scris și se depune la orice notar din R. Moldova. Cererea și, dacă există, acordul autentificat notarial al soțului absent trebuie să vizeze, după caz, modul de participare a părinţilor la educaţia, întreținerea copiilor minori comuni, stabilirea domiciliului acestora, plata pensiei de întreţinere a soţului/soției sau partajul averii comune dobîndite în perioada căsătoriei. În acest scop, părţile declară notarului pe proprie răspunde despre existenţa copiilor minori sau concepuți, iar în cazul în care soţii au copii minori, concomitent cu desfacerea căsătoriei, se va autentifica acordul soților cu privire la stabilirea pensiei de întreţinere a copiilor minori şi la stabilirea domiciliului copiilor minori după desfacerea căsătoriei.

La momentul înregistrării cererii, notarul acordă soţilor un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de desfacere a căsătoriei. Termenul pentru retragerea cererii de desfacere a căsătoriei poate fi prelungit cu acordul soților cu maximum 30 de zile.

La expirarea termenului, dacă soţii și-au exprimat consimţămîntul liber şi neviciat şi sînt îndeplinite, cumulativ, şi celelalte condiţii legale prevăzute de Codul familiei pentru desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, notarul emite încheierea de desfacere a căsătoriei prin acordul soţilor. Încheierea de desfacere a căsătoriei produce efectul juridic al unui act de stare civilă de desfacere a căsătoriei (divorț).

În termen de 3 zile de la data emiterii încheierii de desfacere a căsătoriei prin acordul soților, notarul transmite organului de stare civilă teritorial pentru efectuarea înregistrării actului de stare civilă. Ca urmare a înregistrării  se întocmeşte actul  respectiv de stare civilă, pe a cărui bază  se eliberează certificatul  de stare civilă.

Prezența șoților la desfacerea căsătoriei de către notar. Notarul examinează cererea de desfacere a căsătoriei în prezenţa ambilor soți sau în prezența unuia dintre soți dacă anterior notarului i-a fost comunicat acordul autentic al celuilalt soț de desfacere a căsătoriei şi de examinare a cererii în absenţa sa.

III. Desfacarea căsătoriei de către instanța de judecată

În cazurile în care procedura de divorț nu poate fi realizată de către organele de stare civilă sau notar, se va recurge la procedura de divorț pe cale judecătorească. Acest tip de procedură poate să difere semnificativ, în funcție de o serie de circumstanțe și, de regulă, fără asistența avocatului, părțile nu-și vor putea susține eficient interesele în instanța de judecată.

Desfacerea căsătoriei pe cale judecătorească se efectuiază în următoarele cazuri:

  1. în cazul apariţiei litigiilor între soţi cu privire la copii, la partaj sau la întreţinerea unuia dintre soţi, desfacerea căsătoriei se face pe cale judecătorească;
  2. dacă, după desfacerea căsătoriei de către organul stare civilă, între soţi apar litigii referitoare la partaj, la întreţinerea, educaţia şi domiciliul copiilor minori comuni sau la întreţinerea unuia dintre soţi, acestea se vor soluţiona pe cale judecătorească;
  3. dacă soţii au copii minori comuni şi nu au ajuns la un acord privind întreţinerea, educaţia şi domiciliul acestora sau în lipsa acordului la divorţ al unuia dintre soţi, cu excepţia cazurilor când este supus unei măsuri de ocrotire judiciare, a fost declarat dispărut sau a fost condamnat la privaţiune de libertate pe un termen mai mare de 3 ani, precum și a cazurilor în care căsătoria a fost desfăcută prin încheiere notarială, desfacerea căsătoriei are loc pe cale judecătorească;
  4. desfacerea căsătoriei are loc pe cale judecătorească şi în cazurile cînd există acordul la divorţ al ambilor soţi, însă unul dintre ei refuză să se prezinte la organul stare civilă pentru soluţionarea problemei.

Instanţa judecătorească va desface căsătoria dacă va constata că convieţuirea soţilor şi păstrarea familiei în continuare sânt imposibile.

Dacă, în procesul examinării cererii de desfacere a căsătoriei, unul dintre soţi nu-şi dă acordul la divorţ, instanţa judecătorească va amâna examinarea cauzei, stabilind un termen de împăcare de la o lună la 6 luni, cu excepţia cauzelor de divorţ pornite pe motivul violenţei în familie confirmate prin probe.

Dacă măsurile de împăcare nu au dat efecte şi soţii continuă să insiste asupra divorţului, instanţa judecătorească va satisface cererea respectivă.

Locul înregistrării divorţului. Înregistrarea divorţului în temeiul hotărârii judecătoreşti privind desfacerea căsătoriei are loc la organul  stare civilă  din raza teritorială a instanţei judecătoreşti respective, atât la cererea foştilor soţi, a unuia dintre ei, cât şi în lipsa acestei cereri.

Leave a Reply